IT Outsourcing – Udbudsprocessen

Posted on

Jeg har i mit virke, efterhånden indgået i en del udbudsrunder, hvor en potentiel kunde gerne vil have prøvet deres IT mod en outsourcing-aprtner.

Ofte er det med henblik på at spare penge på IT, hvilket i et vist omfang giver god mening, men bør i mit optik ikke være det primære fokus.

Outsourcing sker til virksomheder, der har større kapaciteteter. De større kapaciteter gør, at de kan tiltrække og fastholde nogle kompetencer, som kan være svære at få på en mindre installation. Desuden er der på mindre installationer et mindre behov for de dybe specialister, men det kan være kritisk at man skal vente timer/dage på en ekspert, hvis et kritisk system får problemer.

Der findes en masse andre argumenter, på begge sider af hegnet iøvrigt – men det korte af det lange er, at de fleste virksomheder anvender outsourcing helt eller delvist.

Men, der er virkelig stor forskel på udbudskvaliteten. Ofte er problemet ikke så meget den potentielle kunde, der forståeligt nok ikke har prøvet det før – problemet er ofte de rådgiver de anvender til at styre processen.

Jeg har set genbrugt materiale, hvor rådgiveren ikke skeler til den forretning der skal have prøvet deres IT mod en outsourcing-leverandør – der er altså temmelig stor forskel virksomhedernes IT-behov, og hvor nogle brancher kan og bør betale store summer for at kunne køre uden udfald eller minimalt datatab, så er der andre virksomheder hvor data og oppetid slet ikke er så vitalt, og økonomien ved en fuld redundant løsning ikke kan retfærdiggøres.

Så har jeg set virksomheder der har fået advokater til at forhandle for sig – det giver i et vist omfang god mening…hvis man altså har klædt advokaten godt nok på, til han ved hvilke parameter der er vigtige og hvilke der ikke er – for selvom man er jurist, så kan man ikke nødvendigvis gennemskue hvad der er vigtigt i din forretning.

Der er også flere eksempler på så vilde betingelser så ingen gider byde på løsningen – vi vil meget gerne at du outsourcer, men aftalen skal økonomisk og risikomæssigt give mening for begge parter.

Sidst men ikke mindst har jeg set SLA-konstellationer og pris-modeller, som man ikke kan gennemskue og den potentielle ikke kan forklare – det er bare et dårligt sted at starte.

Jeg tror pointen med mit indlæg er, at hvis du vil outsourcing, er der ingen i hele verden der kender din virksomhed og dens behov, så selvom det kan være en god idé at få en rådgiver med, men du er selv nødt til at involvere dig i processen, så du får din virksomheds særlige behov ind i materialet og aftalen.

…og hvis din rådgiver slet ikke spørger ind til økonomi og hvad din virksomheds særlige behov er, hvis din rådgiver ikke vægter pris mod ydelse og spørger kritisk ind til jeres faktisk behov – hvis rådgiveren ikke finder ud af hvad jeres mest kritiske system er, og hvad det betyder for jer hvis det er nede … så bør du faktisk skifte rådgiveren ud med det samme, for du risikere at ende med en katastrofal dårlig aftale, der enten er alt for dyr i forhold eller slet ikke dækkende for virksomhedens behov.

Og hvis du ikke selv kan forstå eller overskue det materiale du sender ud til de outsourcing-leverandører du har budt ind til bordet – så kan du være helt sikker på, at leverandørerne heller ikke kan forstå det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *